Verdichtingsproeven

Tijdens bouwwerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de aanleg van dijken, taluds en bestrating, komen er verschillende (mechanische) stressen op het bodemmateriaal. Deze stressen kunnen resulteren in een herindeling van de gronddeeltjes en een inklinking van de grond, of te wel de verdichting van het materiaal. Dit kan leiden tot een toename van bodemsterkte, maar bijvoorbeeld ook een afname in veerkracht en doorlatendheid. Deze factoren spelen allemaal een cruciale rol tijdens bouwwerkzaamheden, met name bij de geschiktheidsbepaling van het materiaal voor specifieke doeleinden. 

De verdichtingsgraad is afhankelijk van de samenstelling van de bodem, het watergehalte, en het type en de hoeveelheid stressen die optreden tijdens het verdichtingsproces. Het inklinken van (droge) grond kan bijvoorbeeld toenemen wanneer water wordt toegevoegd; het water maakt het voor de korrels makkelijk om langs elkaar te bewegen. Voor elke grondsoort/samenstelling geldt een optimaal watergehalte waarbij de maximale verdichting kan worden gehaald.

Geolab Wiertsema biedt meerdere methoden aan om de verdichting van (grofkorrelige) grondmonsters te analyseren; bijvoorbeeld de Proctor-test die uitgevoerd wordt om het optimale watergehalte te bepalen. Maar ook de mini-maxi proef waarbij de minimale en maximale dichtheden worden vast gesteld en de relatieve dichtheid kan worden bepaald. 


Loading...
Button